Nařízení EU o obecné bezpečnosti výrobků: Co to znamená pro majitele e‑shopů?

Od prosince 2024 vstoupí v platnost nové nařízení Evropské unie, známé jako General Product Safety Regulation (GPSR) 2023/988. Toto nařízení nahradí stávající Směrnici o obecné bezpečnosti výrobků (GPSD) 2001/95/ES a přinese několik zásadních změn, které mají za cíl zvýšit ochranu spotřebitelů při online nákupech. Pro majitele eshopů to znamená nové povinnosti a pravidla, která budou muset dodržovat.

Jaké jsou hlavní cíle nařízení GPSR?

Nové nařízení GPSR si klade za cíl zajistit, aby všechny spotřebitelské produkty prodávané na území Evropské unie byly bezpečné a aby spotřebitelé měli přístup ke všem důležitým informacím o produktech. To zahrnuje nejen přesné údaje o výrobci, ale také varování a bezpečnostní informace.

Jaké povinnosti nařízení GPSR přináší e‑shopům?

Od 13. prosince 2024 musí majitelé eshopů zajistit, aby každá produktová nabídka obsahovala následující informace:

  • Jméno/značku výrobce: Toto zahrnuje také adresu a elektronickou adresu (email nebo URL).
  • Při výrobě mimo EU musí být uveden také odpovědný zástupce v EU, včetně jeho jména, adresy a elektronické adresy.
  • Detailní popis produktu: Fotografie, typ produktu a další identifikátory (např. název produktu).
  • Varování a bezpečnostní informace musí být jasně uvedeny, pokud jsou relevantní.

Tyto informace musí eshopy uvádět nejen na svém webu, ale také fyzicky na výrobku, jeho obalu nebo v průvodním dokladu. 

Online tržiště a GPSR

Nařízení GPSR rovněž ukládá povinnosti provozovatelům online tržišť jako je Amazon nebo eBay. Tito giganti budou muset zajistit, že všechny produkty prodávané na jejich platformách jsou plně v souladu s evropskými předpisy. Zároveň budou muset úzce spolupracovat s dozorovými orgány v jednotlivých členských státech EU. Prodejci tak mohou očekávat zvýšenou kontrolu a přísnější požadavky na splnění předpisů.

EU GPSR.jpg

Jak se připravit na nové požadavky?

Majitelé eshopů by měli co nejdříve začít přizpůsobovat své produktové nabídky a zajistit, že všechny požadované informace jsou snadno dostupné a správně uvedené. Nedodržení těchto požadavků může vést k sankcím s vážnými dopady na podnikání. Doporučuje se sledovat aktuální informace a obrátit se na odborníky, kteří mohou pomoci s implementací změn. Využít lze také zdroje, jako jsou odborné portály či videa, které se věnují problematice nového nařízení.

Nové nařízení EU 2023/988 přináší významné změny pro online prodej spotřebitelských výrobků. Pro eshopy je klíčové se včas připravit a zajistit plný soulad s novými požadavky, aby se vyhnuly sankcím a ochránily své podnikání. Nečekejte na prosinec 2024, začněte jednat už dnes a buďte připraveni na nové výzvy s předstihem.

Případové studie

NK Expand | Pomáháme expandovat do zahraničí

Zavolejte nám

NK Expand | Pomáháme expandovat do zahraničí

Napište nám e‑mail

NK Expand | Pomáháme expandovat do zahraničí